Θάσος. Το Πράσινο Νησι

Το νησί της Θάσου είναι ένας πραγματικός θησαυρός για την Ελλάδα!

Σε αντίθεση με ορισμενα αλλα νησιά, το νησί της Θάσου έχει να προσφέρει πολλά περισσότερα πέρα από όμορφες παραλίες και γαλανα νερά.

 Πραγματικά διατηρεί όλα τα στοιχεια του Ελληνικου πολιτισμου και της Ελληνικης παράδοσης που έχουν χαθεί απο πολλα Ελληνικά νησιά. Στο νησί μπορεί κάποιος να δει μνημεία τα οποία διατηρούνται από τις ένδοξες μέρες του παρελθόντος, όπως τα τείχη του οχυρού της αρχαίας πόλης, ο ναός του Απόλλωνα ,το Αρχαιο Θεατρο, την Ακροπολη και το παρεκκλήσι του Διονύσου με τα χορωδιακά μνημεία του.

Ένας σημαντικός λόγος για να επιλέξετε την Θάσο για τις διακοπές σας είναι το γεγονός ότι βρίσκεται τοσο κοντά στα παραλια της Ανατολικης Μακεδονιας και Θρακης και αυτό σας επιτρέπει να κάνετε και άλλες περιηγήσεις σε πολλούς αρχαιολογικούς (και οχι μονον) χωρους και όμορφες πόλεις οι οποίες είναι διασκορπισμένες σε όλη την Βόρεια Ελλάδα (Μακεδονία).

Η Θάσος είναι ενα απο τα πιο εύφορα νησα του Αιγαίου Πελάγους. Παράγει αναμεσα σε αλλα ελιες(τις μοναδικες θρουμπες Θασου), λαδι, φρούτα, μέλι και κρασί. Η Θάσος έχει πλούσια αποθέματα μεταλλευμάτων. Χαλκό στις περιοχές 'στρις, Θημωνιά και Θεολόγο, μόλυβδο, άργυρο και ψευδάργυρο στα Λιμενάρια, σίδηρο στην περιφέρεια της Καλλιράχης. Τα διάσημα ορυχεία της Θάσου, όπως επίσης και η ξυλεία για τα ναυπηγεία έδωσαν την αφορμή για την λαμπρή ανάπτυξη, την αίγλη και την πρόοδο κατά την διάρκεια της αρχαιότητας.

Γεωγραφικά Στοιχεία

Η Θάσος βρίσκεται σε μια απόσταση 7-8 μιλίων απέναντι από την ακτογραμμή της Ανατολικής Μακεδονίας, πολύ κοντά στον Κόλπο της Κεραμωτής και στην εκβολή του Πόταμού Νέστου (Βόρειο γεωγραφικό πλάτος 40o40o, Ανατολικό γεωγραφικό μήκος 24o40o).

Η επιφάνεια της είναι από 393 km² και οι κάτοικοι της ειναι περιπου 13.500 ατομα. Ανηκει στο Νομό της Καβάλας, και αποτελειται 1 Δήμο (Δήμος Θάσου) με 9 Δημοτικα Διαμερισματα. Η Θάσος είναι ορεινη με καταπληκτικες Παραλιες και καλύπτεται από πυκνά δάση με πλατάνια,έλατα, βελανιδιές και πευκα που συχνα καταληγουν μεχρι την ακρη της Θαλασσας . Τα δάση καταλαμβάνουν περίπου το 7/10 από την επιφάνεια του νησιού, ενώ ελαιώνες ευδοκιμούν κατά μήκος όλης της ακτής.

 

Πως θα φτάσετε.

Με αεροπλάνο: Το νησί δεν έχει αεροδρόμιο, αλλά εξυπηρετείται από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καβάλας. Απο Αθήνα για Καβάλα υπαρχουν πολλές προγραμματισμένες πτήσεις καθημερινά Το αεροδρόμιο "Μέγας Αλέξανδρος" στην Χρυσούπολη είναι 30χμ ανατολικά της Καβάλας. Υπάρχουν επίσης πτήσεις και από σημαντικές Ευρωπαϊκές πόλεις, αρκετές φορές την εβδομάδα. Το αεροδρόμιο είναι 13χμ από το Λιμανι της Κεραμωτής, όπου υπάρχουν πλοία τα οποία θα σας μεταφέρουν στην πρωτεύουσα του νησιού(30 λεπτά).

Με αυτοκίνητο: Υπάρχουν εκπληκτικοί δρόμοι που συνδέουν όλες τις μεγάλες πόλεις της περιοχής. Περίπου 2 ώρες (165χμ) χρειαζεται για να φτάσει καποιος στο Λιμανι της Κεραμωτης με αυτοκίνητο από την Θεσσαλονίκη. Είναι περίπου ο ίδιος χρόνος από εδώ ως την τελευταία Ευρωπαϊκή Πόλη στα ανατολικά, την Αλεξανδρούπολη (174χμ).

Ferryboat: Πλοια συνδέουν το νησί με την Καβάλα (1 ώρα) και με την Κεραμωτή (30 λεπτά). Υπάρχει καθημερινή σύνδεση με ferryboat ανάμεσα σε Καβάλα - Θάσο (17μ), Καβάλα - Πρίνο (13μ), Κεραμωτή - Θάσος (6μ), οπως επεισης Υδροπτερυγα ενώνουν το νησί με την Καβάλα (30 λεπτά).

Με λεωφορείο (Πούλμαν): Μπορείτε να φτάσετε στην Καβάλα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη με τις υπηρεσίες του ΚΤΕΛ Καβάλας .

Με τραίνο: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις Ελληνικές Σιδηροδρομικές γραμμές για να ταξιδέψετε στην Δράμα η την Ξανθη . Το ταξίδι διαρκεί περιπου 7.5 ώρες από την Αθήνα.Φτάνοντας στην Δράμαη την Ξανθη παίρνετε το λεωφορείο για την Καβάλα η την Κεραμωτη .

Με πλοίο: Οι ακτοπλοϊκές γραμμές ενώνουν την Καβάλα με τα νησιά του Βόρειου Αιγαίου και τον Πειραια , όλη την διάρκεια του χρόνου ,ενώ τους καλοκαιρινούς μήνες η Καβάλα συνδέετε σχεδον με όλα τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους.

Στο Νησί: Υπάρχουν καθημερινά, λεωφορεία τα οποία εξυπηρετούν όλα τα χωριά του νησιου. Το οδικο δίκτυο των 100χμ είναι σε πολυ καλή κατάσταση. Η Θάσος, όπως και πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας είναι ένα μέρος το οποίο πρέπει να δείτε και να βιώσετε για τουλάχιστον λίγες μέρες από τις καλοκαιρινές σας διακοπές. Είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, συνδυάζοντας το βουνό με την θάλασσα.

Πηγή: Η επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου Θάσου

Από την Αρχαιότητα έως Σήμερα

Από την μακρινή αρχαιότητα, περίπου στα 3000 χρόνια π.Χ., διάφορα γραπτά μνημεία μαρτυρούν ότι υπήρχε ζωή στο νησί. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε από ευρύματα στην περιοχή Καστρί Θεολόγου και από τις απέναντι ακτές τις Μακεδονίες.

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο Θάσος, γιος του Βασιλιά των Φοινίκων Αγήνορα, αναζητώντας την αδερφή του Ευρώπη (που την είχε αρπάξει ο Δίας αφού μεταμορφώθηκε σε τάυρο), ήρθε και εγκαταστάθηκε στη Θάσο. Έτσι πήρε το όνομά της η ΘΑΣΟΣ που το διάτηρησε από την μακρινή αρχαιότητα μέχρι σήμερα, παράλληλα με άλλα ονόματα όπως Χρυσή, Ηερίη, Ηδωνίς, Οδωνίς, Αιθρία, Ακτή της Δήμητρας.

Σίγουρο είναι ότι οι Φοίνικες ήρθαν στη Θάσο και εκμεταλλέυτηκαν τα μεταλλεία και την ξυλεία της, ιδιαίτερα στην περιοχή Κοινύρα το 1600 με 1500 π.Χ., όπως μας αναφέρει ο ιστορικός της αρχαιότητας Ηρόδοτος. Περίπου τον 7ο αι..π.Χ. η Θάσος εποικίζεται από τους Πάριους, σύμφωνα με έναν χρησμό του Μαντείου των Δελφών. Οι Πάριοι ήρθαν στο νησί με αρχηγό τους τον Τελεσικλή και τον γιό του Αρχίλοχο, μεγάλο ποιητή της αρχαιότητας που σήμερα διδάσκεται στα Ελληνικά σχολεία.

Από την περίοδο αυτή αρχίζει να δημιουργείτε ένα ισχυρό ΘΑΣΙΑΚΟ ΚΡΑΤΟΣ. Ένα κράτος που θα δημιουργήσει αποικίες στις απέναντι ακτές της Μακεδονίας, που θα οχυρώσει την πρωτεύουσα του Θάσο και θα ανπτυχθεί σαν ισχυρή ναυτική δύναμη. Η Αθήνα και η Σπάρτη ήθελαν να την έχουν ύπο την επιρροή τους. Με πολέμους το κατόρθωσαν, πότε η μια, πότε η άλλη. Γιατί όποιος εξουσίαζε τη Θάσο είχε πολλά οφέλη, τόσο από το νησί όσο και από τις αποικίες του στις απέναντι ακτές. Την περίοδο αυτή (5ος π.Χ. αι.), η Θάσος ανέπτυξε ένα σπουδαίο πολιτισμό που πολλά στοιχεία του διασώζονται μέχρι σήμερα. Αναπτύχθηκε η τέχνη της Γλυπτικής, της Αρχιτεκτονικής, του Θεάτρου. Στον αθλητισμό η Θάσος ανέδειξε τον μεγάλο Ολυμπιονίκη Θεαγένη. Ακόμη σώζονται τα αρχαία λατομεία μαρμάρου στην περιοχή της Αλυκής και της θυμωνιάς. Ειναι η περίοδος κατά την οποία η Θάσος είχε πλυθησμό 150.000 κατοίκους, με ισχυρά τείχη και οχειρωμένο λιμάνι στην πρωτέυουσα, με Βουλή, Πρυτανείο, Αγορά, Θέατρο, Ωδείο κλπ.

Η παρακμή της Θάσου άρχισε από την περίοδο των Περσικών πολέμων (492 π.Χ.), ενώ το 340 π.Χ. υποτάχθηκε στον βασιλιά της Μακεδονίας Φιλιππο Β'. Στη συνέχεια πέρασε στην κυριαρχία της Ρωμαικής αυτοκρατορίας μέχρι το 330 μ.Χ., ενώ μετά ανήκει στη Βυζαντινή αυτοκρατορία. Η πειρατία ήταν μεγάλο πρόβλημα για το νησί. Από τον 7ο αιώνα έγινε εντονότερη και οι κάτοικοι κτίζουν νέα χωριά στα ορεινά.

Το 1353 μ.Χ. καταλαμβάνει το νησί ο Γενουάτης Φραντσίσκο Γκατιλούζι, που η οικογένεια του το κρατά μέχρι το 1455, οπότε αρχίζει η κατοχή του από τους Τούρκους.

Το 1813 η Θάσος παραχωρήθηκε από τον Σουλτάνο στο Βεζύρη της Αιγύπτου Μεχμέτ Αλή. Αυτός, ο μετέπειτα ιδρυτής της βασιλικής Δυναστείας της Αιγύπτου, γεννήθηκε στην Καβάλα και μεγάλωσε κοντά στην οικογένεια Θεοδωρούδη Καραπαναγιώτη στο Ραχώνι, Θάσου. Ο Μεχμέτ Αλή, από ευγνωμοσύνη, απάλλαξε τη Θάσο από κάθε φόρο. Παρ'όλα αυτά, το 1821 οι Θάσιοι επαναστάτησαν με αρχηγό τους τον οπλαρχηγό Χατζηγιώργη από το Θεολόγο, αλλά χωρίς επιτυχία. Το 1902 η επιβολή νέων φόρων φέρνει αναταραχές, με αποτέλεσμα να τερματίσει η Αιγυπτιακή κατοχή του νησιού και να επανέλθει η τουρκική κυριαρχία που θα κρατήσει μέχρι το 1912.

Από τότε η Θάσος είναι ελέυθερη...